آیا میدانید CWDM چیست؟ چه کاربردی در صنعت برودکست دارد؟

ابتدا به این موضوع می پردازیم که CWDM چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ اینکه شما بتوانید طول موج سیگنال های خود را به بخش های کوچکتری تقسیم کنید به شدت در افزایش بهره وری و ظرفیت سیستم های شما مؤثر است. این بخش بندی در اصطلاح Coarse Wavelength Division Multiplexing یا CWDM نام دارد. مالتی پلکسرها به شما این امکان را می‌دهند تا قابلیت های شبکه خود را بدون اضافه کردن حتی یک فیبر نوری افزایش دهید. یک مزیت مهم WDM مستقل بودن آن از پروتکل و نرخ بیت است. این جمله به این معنی است که هر کانال از فیبر نوری می تواند هر فرمت انتقالی را حمل کند و سرانجام باعث کاهش هزینه های شما در بخش زیرساخت شود.

وظیفه مالتی پلکسرهای نوری تبدیل چند ورودی به یک خروجی و انتقال آن روی یک لینک فیبر نوری و وظیفه دی مالتی پلکسرها جداسازی سیگنال در انتهای دیگر فیبر نوری و تبدیل یک لینک فیبر نوری ورودی به چند خروجی فیبر است. ظرفیت نهایی یک سیستم فیبر WDM به این امر بستگی دارد که چگونه کانال های نوری را می توان در دامنه طول موج بصورت نزدیک به هم قرار داد. فاصله کانالی در تکنولوژی CWDM، بیست نانو متر می باشد بنابراین قابلیت انتقال 18 طول موج با این فاصله کانالی را در طیف 1270 نانو متر تا 1610 نانومتر فرآهم میکند.

در امر سیگنال رسانی حوزه برودکست در صورت توسعه و افزایش منابع، این مالتی پلکسرها قابلیت انتقال سیگنال ها از منابع صوتی و تصویری را به مکان های دیگر بدون نیاز به افزایش زیر ساخت لینک های فیبر نوری فراهم می‌کنند و بنا بر همین دلیل در انتقال همزمان برنامه های در حال پخش به مکان های مختلف از آنها استفاده می‌شود.

مالتی پلکسر/دی مالتی پلکسر 18 کاناله صمیم چه ویژگی هایی دارد؟

مالتی پلکسر/ دی مالتی پلکسر 18 کاناله فیبرنوری صمیم  این امکان را در اختیار شما قرار می‌دهد که سیگنال های نوری با طول موج های مختلف را از طریق یک لینک فیبر نوری عبور دهید. این مالتی پلکسر/ دی مالتی پلکسر می تواند تا حداکثر 18 سیگنال با طول موج های مختلف را در یک فیبر نوری ترکیب کرده و یا 18 سیگنال با طول موج های متفاوت را از یک فیبر نوری به 18 کانال فیبر نوری تبدیل کند. همچنین می تواند هر ترکیبی از ورودی ها و یا خروجی ها را روی 18 کانال خود ایجاد کرده و از یک لینک دوطرفه پشتیبانی کند.

مالتی پلکسرهای صمیم به همراه مبدل های الکتریکال به اپتیکال و اپتیکال به الکتریکال این شرکت قابلیت پشتیبانی از سیگنال هایی مانند 3G/HD/SD-SDI, DVB-ASI, Ethernet را دارند و استفاده از آنها در امر سیگنال رسانی صوتی و تصویری سبب کاهش هزینه ها و افزایش کیفیت سیگنال های دریافتی می شود.

قابلیت پشتیانی از استاندارد ITU-TG694.2 ویژگی دیگر مالتی پلکسرهای صمیم است. این استاندارد که توسط اتحادیه جهانی مخابرات در سال 2003 وضع شده طول موج هایی با فاصله 20 نانومتر را پشتیبانی می‌کند.

 معرفی کارت cwdm صمیم

کارت CWDM صمیم یک مالتی پلکسر/ دی مالتی پلکسر اپتیکال پسیو است و این جمله به این معناست که این محصول صمیم نیازی به منابع الکتریکی برای کار کردن ندارد. همچنین این کارت از نظر مکانیکی کاملا سازگار با ساب رک های این شرکت طراحی شده و به راحتی داخل این ساب رک ها قرار می گیرد.

استفاده از فیبر نوری در سیستم های مخابراتی

تا به اینجا در مورد این سوال که CWDM چیست؟ توضیح دادیم و اما فیبر نوری. همانطور که می‌دانید استفاده از فیبر نوری در سیستم های مخابراتی به دلیل وزن پایین، کیفیت و قابلیت اطمینان بیشتر همواره رو به گسترش بوده و در بازار برودکست نیز یکی از پرکاربردترین ابزار انتقال سیگنال است. پوشش دهی چند سیگنال بر روی یک لینک فیبر نوری از ویژگی های کاربردی مالتی پلکسرهای صمیم است. این ویژگی باعث می‌شود شما بتوانید چندین کانال صوت و تصویر را با طول موج های مختلف بر روی یک فیبر نوری منتقل کرده و در نتیجه هزینه های خود را نیز به صورت قابل توجهی کاهش دهید.

کاربرد CWDM

CWDM در شبکه های مخابراتی و اترنت شهری و شبکه های تلویزیون کابلی استفاده می شود. برخی از فرستنده‌های فرم کوچک قابل اتصال (SFP) دارای طول‌موج‌های استاندارد شده CWDM هستند و گستره وسیعی ازاین نوع SFPها با نرخ بیتهای متنوع برای انواع سیگنا لهای مخابراتی SDH/OTN ، سیگنالهای اترنت و سیگنالهای ویدیویی وجود دارند.

به عنوان مثال برای سیگنال های ویدیویی دیجیتال HD-SDI,SD-SDI 3G-SDI, و 12G-SDI ماژولهای SFP با لیزر طول موج های CWDM موجود است. درشکل 7 ارتباط دو طرفه مجموعه SFP هایی که در قالب ترنسیورهای نوری در سیستمهای مختلف از جمله سوئیچهای اترنت یا مبدلهای (نوری به الکتریکی و الکتریکی به نوری) سیستمهای انتقال تصاویر قرار دارند نشان داده شده است.

در این سیستم در هر سمت 9 عدد SFP با لیزر CWDM وجود دارد که هر یک با طول موج مشخص CWDM سیگنال نوری را از درگاه فرستنده خودشان و از طریق سیستم CWDM توسط یک تار نوری به سمت سیستم CWDM مقابل ارسال می کنند و ازطرفی سیگنا لهای ارسالی از SFP های سمت مقابل را از همان مسیر توسط سیستم CWDM از درگاه گیرنده خود دریافت می کنند

SFPهای سمت مقابل نیز بطور مشابه عمل ارسال و دریافت سیگنال نوری را انجام می دهند. لذا 9 طول موج در یک مسیر و 9 طول موج در مسیر معکوس و در مجموع 18 طول موج مجموعه CWDM از طریق یک تار نوری و در گاه های 18 گانه سیستم های CWDM که بطور همزمان عمل مالتی پلکسر و دی مالتی پلکسر را انجام می دهند، برای SFP های طرفین لینک ارتباطی برقرار می گردد.

 

سیستم ترکیبی CWDM و DWDM

قابلیت انعطاف فناوری CWDM این امکان را می دهد که برای بیشتر کردن ظرفیت انتقال سیستم، فناوری DWDM را با این سیستم ترکیب کرد. چون مبنای طول موجی سیستمهای DWDM در محدوده باند C است لذا مطابق شکل 8 می توان به جای هر یک از دو کانال 1530 نانومتر و 1550 نانومتر از سیستم CWDM کانالهای متعددی از DWDM را قرار داد.

 

البته شرکتهای مختلف مالتی پلکسرهای ترکیبی را با تعداد کانالهای مختلف DWDM در دو طول موج مذکورارائه داده اند. نمونه ای از مالتی پلکسر ترکیبی CWDM-DWDM در شکل 9 نشان داده شده است که در آن برای کانال 1530 نانومتر CWDM، 8 کانال DWDM وبرای کانال 1550 نانومتر CWDM ، 16 کانال DWDM در نظر گرفته شده است که با احتساب 24 کانال DWDM و 16 کانال باقیمانده CWDM می توان 40 کانال با این سیستم ترکیبی برقرار نمود.

از مزایای روش CWDM می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سادگی ساخت
  • قیمت ارزان
  • عدم نیاز به لیزرهای با پهنای طیف باریک
  • عدم نیاز به لیزرهای با پایداری طول موج بالا

و معایب آن عبارتند از:

  • افزایش پهنای باند در این سیستمها محدود است.
  • امکان استفاده از یک تقویت کننده نوری برای کل طول موجهای نوری وجود ندارد.
  • قابلیت توسعه ندارند.