پردازش صدا و تصویر در تجهیزات استودیویی

کاربردهای تحلیل و پردازش صدا و تصویر در تجهیزات استودیویی

صوت و تصویر هر دو نوعی سیگنال به شمار می‌آیند که با توجه به زیرساخت و سیستم مورد استفاده در دو حالت سیگنال دیجیتال و آنالوگ موجود می‌باشند و تجهیزات استودیویی برای پردازش صدا و تصویر مورد استفاده قرار می‌گیرد. پردازش سیگنال‌های صدا و تصویر به طور کلی به مجموعه فرایندهایی مشتمل بر بهبود کیفیت صدا و تصویر، کاهش و حذف نویز سیگنال، افزایش دقت و وضوح تصویر اطلاق می‌شود. این فرایندها از طریق کنترل روشنایی، کنتراست و فام رنگ تصویر، ویرایش و تنظیم صدا، فشرده‌سازی و رمزگذاری سیگنال‌های صدا و تصویر و شناسایی یک ویژگی خاص در تصویر و جداسازی بخش مشخص شده، انجام میگیرد.

کاربرد پردازش صدا و تصویر

این روزها تقریبا در هر زمینه‌ای از جمله صنعت، فضانوردی و نجوم، پزشکی، رباتیک، کشاورزی، هواشناسی، تبلیغات، باستان‌شناسی و … شاهد استفاده از پردازش تصویر و بینایی ماشین می‌باشیم. یکی از کاربردهای پردازش تصویر در دنیای امروز، خوانش پلاک خودروها در بزرگراه‌ها، پارکینگ‌ها، عوارضی جاده‌ها و… توسط دوربین‌های هوشمند پلاک‌خوان به منظور کنترل و اندازه‌گیری ترافیک و راهبند می‌باشد.

دوربین‌های پلاک‌خوان از پلاک اتومبیل‌ها به صورت پیوسته عکس‌برداری کرده، سپس به منظور افزایش کیفیت تصویر و تشخیص اعداد و حروف، الگوریتم‌های پردازشی بر روی تصاویر اعمال شده و اطلاعات آن‌ها ذخیره می‌شود. همچنین به کمک دوربین‌های هوشمند پلاک‌خوان، امکان شمارش تعداد خودروهای عبوری از خیابان نیز وجود دارد. در این صورت می‌توان میزان ترافیک را اندازه‌گیری کرده و درصدد رفع آن برآمد.

در برخی دوربین‌های مدار بسته قابلیتی تحت عنوان تحلیل محتوای ویدئویی VCA وجود دارد که ‌می‌توان آن را جایگزین اپراتور اتاق مانیتورینگ نامید. این سیستم هوشمند با استفاده از فناوری‌های تشخیص چهره، تشخیص حرکت، شمارش تعداد افراد یک مکان، تشخیص ورود و خروج به ساختمان و… اتفاقات موجود در یک ویدئو را تحلیل و پردازش می‌کند و در صورت تشخیص هر گونه رویداد غیرمجاز، از طریق آلارم به اپراتور هشدار می‌دهد.

مزیت استفاده پردازش صدا و تصویر

بهره گیری از چنین سیستمی موجب کاهش هزینه نیروی انسانی، صرفه‌جویی در وقت و انرژی اپراتور و حفظ امنیت در مراکز پرتردد و یا سازمان‌ها می‌شود. با گسترش ماشین‌ها و ربات‌های هوشمند، قابلیت‌های پردازش صوت و تصویر بیش از پیش مورد توجه واقع شده است. شناسایی و تشخیص محیط اطراف، تشخیص صدا و گفتار از جمله مواردی است که ما انسان‌ها به دلیل دارا بودن هوش قادر به انجام آن‌ می‌باشیم. ربات‌ها و ماشین‌های هوشمند برای برقراری ارتباط، توانایی پاسخگویی و نشان دادن عکس العمل به محیط اطراف، نیازمند تحلیل و پردازش صدا و تصویر می‌باشند.

امروزه ماشین‌ها و ربات‌های هوشمند ساخته شده به نحوی طرحی شده‌اند که قابلیت تشخیص صداها و زبان‌ها را داشته و می‌توانند به آن پاسخ دهند و یا با عکس‌برداری لحظه‌ای و پیوسته از محیط اطراف، موانع و مسیرها را شناسایی کرده و جهت حرکت خود را مشخص نمایند. این واکنش‌ها از طریق پردازش‌های سنگین و پیچیده، توسط نرم‌افزارها و سخت‌‎افزارهای قدرتمند انجام می‌گیرد. برای نمونه دستیارهای صوتی و یا اسپیکرهای هوشمند که توسط شرکت‌های بزرگ فناوری مانند اپل، گوگل و مایکروسافت از قابلیت تحلیل و پردازش صوت و گفتار استفاده می‌کنند.

با پیشرفت تکنولوژی، کاربردهای پردازش صدا و تصویر در زمینه‌های مختلف بسیار گسترده و فراگیر شده است، این قابلیت باعث صرفه‌جویی در زمان و هزینه ها شده و به دلیل دقت بالای سیستم‌های هوشمند، رخ دادن خطا و اشتباه بسیار کم مشاهده می‌شود. از طرفی، سرعت بالای عملکرد سیستم‌ها به دلیل پردازش‌های لحظه به لحظه و بدون وقفه موجب گسترش بهره‌برداری از این فناوری شده است. به طوری که در صورت حذف این تکنولوژی، بسیاری از صنایع مختل می‌شود.

تجهیزات استودیویی تولیدی گروه صمیم

شرکت مهندسی صمیم با طراحی و تولید بیش از 100 محصول پیشرفته صدا و تصویر، در حوزه تامین تجهیزات استودیویی به عنوان یکی از پیشتازان این صنعت شناخته می‌شود. در زنجیره تولید و پخش برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی، مجموعه‌ای از مدارهای الکترونیکی، صوت و تصویر ورودی را پردازش کرده و با توجه به کاربرد، خروجی با کیفیت ارائه می‌دهند.

یکی از مهم‌ترین این محصولات، کارت مبدل فرمت صدا و تصویر است که علاوه بر قابلیت تبدیل فرمت‌های متفاوت سیگنال‌های صدا و تصویر به یکدیگر، امکان امبدکردن صدای پردازش شده را بر روی سیگنال ویدئو دارا می‌‎باشد. علاوه بر این، با توجه به انتقال صدا به صورت real-time، این محصول قابلیت ایجاد تاخیر در صدا را به منظور همگام شدن با تصویر فراهم می‌کند.

مزایای تجهیزات استودیویی صمیم

تجمیع چندین قابلیت کاربردی در یک کارت، مبدل فرمت صدا و تصویر را به محصولی ارزشمند و پرکاربرد تبدیل کرده است. محصول دیگر توزیع کننده 1 به 8 و یا 2 به 4 سیگنال دیجیتال است. این کارت با برخورداری از قابلیت Equalizer تلفات ناشی از طول کابل را جبران کرده و موجب افزایش بازدهی و کیفیت سیگنال می‌شود.

برای این محصول امکاناتی نظیر Change over و Recover در نظر گرفته شده است و چنانچه یکی از ورودی‌ها قطع شود، خروجی‌های آن از طریق ورودی دیگر تامین می‌گردد. علاوه بر این، به منظور کنترل و مدیریت این محصولات می‌توان از رابط کاربری تحت وب استفاده کرد.

یکی از امکانات حائز اهمیت در رابط کاربری این محصولات، قابلیت تشخیص اتصال کابل به پورت‌های ورودی و خروجی کارت (Termination Detection) می‌باشد، بدین ترتیب تنها با بررسی صفحه رابط محصول می‌توان آن را مدیریت کرد. همچنین، در صورت نیاز به آپدیت کردن و به روز رسانی محصولات، کاربران می‌توانند فایل آپدیت را از طریق سایت صمیم دریافت نموده و از راه دور محصول را به روزرسانی کنند.

محصولات دیگری از جمله پردازنده‌های صدا و تصویر، مبدل‌های سیگنال دیجیتال به آنالوگ و بالعکس، توزیع کننده‌های صدا و تصویر، مبدل‌های سیگنال دیجیتال به فیبر نوری و بالعکس و… همگی جهت پردازش سیگنال‌های صوت و تصویر در استودیوهای تلویزیونی و رادیویی استفاده می‌شوند.

سخن آخر

با توجه به پیشرفت علم و ظهور تکنولوژی‌های نوین، شرکت صمیم همواره در صدد به‌روزرسانی محصولات خود برآمده و در مواقع لزوم اقدام به طراحی و ارائه راهکارهای جدید مطابق با فناوری‎‌های روز کرده است.

برای مثال، امروزه بسیاری از استودیوها سیگنال‌های صدا و تصویر را تحت شبکه و IP انتقال می‌دهند. با استفاده بستر IP هزینه‌های کابل کشی کاهش چشم‌گیری پیدا می‌کند. گروه صمیم با ارائه راهکارهای حوزه IP، امکان برخورداری از این فناوری را بدون تغییر زیرساخت برای استودیوها فراهم کرده است.