دستگاه‌های میکسر تصویر و صدا

معرفی دستگاه‌های میکسر تصویر و صدا صمیم

آشنایی با محصول ویدئو سوئیچر صمیم

تولید یک برنامه زنده تلویزیونی جذاب و پویا، مستلزم وجود تصاویر متنوع از زوایای مختلف می‌باشد و کارگردان باید پس از تحلیل و بررسی، تصویر مطلوب خود را انتخاب کرده و به خروجی‌های مورد نظر ارسال کند.

برای این منظور در استودیوهای تلویزیونی‌، از میکسر تصویر استفاده می‌شود. میکسر تصویر دستگاهی است که چندین ورودی را از منابع تصویری مختلف (دوربین فیلمبرداری، دوربین یا صفحه مانیتور لپتاپ، موبایل و تبلت)‌ دریافت کرده و کارگردان یکی از آنها را انتخاب و به خروجی (صفحه نمایش، دستگاه ضبط و یا پلتفرم‌های انکودینگ-استریمینگ، پروژکتور) ارسال می‌کند. معمولا کنترل دستگاه میکسر تصویر سر صحنه را کارگردان بر عهده دارد.

میکسرهای تصویر در دو نسخه نرم‌افزاری و سخت‌افزاری تهیه و تولید می‌شوند. نسخه سخت‌افزاری، دستگاهی است که تمام ورودی‌ها و خروجی‌ها را داشته و نسبت به نسخه نرم‌افزاری گران‌تر است؛ اما قابل اطمینان‌تر می‌باشد.

البته نسخه نرم‌افزاری نیز با وجود ارزان بودن، در مواردی به خرید تجهیزات جانبی مانند کارت کپچر جهت دریافت ورودی ویدئو به لپ‌تاپ یا کامپیوتر نیاز دارند. در کاربردهایی که تعداد ورودی‌ها زیاد می‌باشند، استفاده از نسخه سخت‌افزاری میکسر تصویر به صرفه‌تر و کارآمدتر است.

از طرف دیگر با توجه به اینکه تمام این اقدامات باید بدون وقفه و به صورت real-time و زنده انجام ‌شود؛ در صورت نیاز به ویرایش و افکت‌گذاری، میکسرهای تصویر سخت‌افزاری گزینه بهتری می‌باشد؛ چرا که در رابطه با هزینه و زمان رندر گرفتن نگرانی وجود نخواهد داشت.

دستگاه‌های میکسر تصویر و صدا از گذشته تا به امروز

پیش از این و قبل از گسترش فناوری دیجیتال، بیشتر از میکسرهای آنالوگ استفاده می‌شد، اما امروزه میکسرهای صدا و تصویر دیجیتال پیشرفت بسیاری کرده و دارای قابلیت‌های متعددی جهت ویرایش، اعمال تغییرات و یا ایجاد جلوه‌های ویژه بر روی تصاویر و ویدئوهای ورودی هستند.

همچنین میکسر تصویر دیجیتال دارای بخشی جهت تنظیم دامنه و تفکیک صداها می‌باشد. لازم به ذکر است ویرایش و افکت‌هایی که در سیستم‌های دیجیتال صورت می‌گیرند از نظر کیفیت با سیستم‌های آنالوگ تفاوت‌های فاحشی دارند.

در میکسرهای تصویر دیجیتال برای حرکت سیگنال تصویر مسیرهای مختلفی وجود دارد، در حالی که در میکسرهای آنالوگ، ورودی‌ها و خروجی‌ها ثابت بوده و یک مسیر برایشان تعریف می‌شود.

با بیشتر شدن تعداد کانال‌های میکسر در انواع آنالوگ، به وزن و حجم آن نیز افزوده می‌شود و نیاز به فضای زیادی خواهد داشت. حال آنکه میکسرهای دیجیتال با دارا بودن ابعاد کوچک و وزن سبک، راه‌حل مناسبی برای استودیوهای تلویزیونی می باشد.

طراحی و تولید میکسر دیجیتال با قابلیت انعطاف بیشتری صورت گرفته و قیمت کمتری در مقایسه با میکسر آنالوگ دارند. از طرف دیگر در میکسر دیجیتال به دلیل حذف مبدل‌های آنالوگ به دیجیتال ADC و مبدل های دیجیتال به آنالوگ DAC، شاهد کاهش نویز و افزایش کیفیت سیگنال خواهیم بود.

قابلیت های دستگاه‌های میکسر تصویر و صدا

در اکثر میکسرها دو نوع باس خروجی PGM و PVW وجود دارد. خروجی PGM همان خروجی Program می باشد که بر روی آنتن (On-Air) قرار داشته و در تلویزیون‌ها نمایش داده می‌شود و خروجی PVW یا همان Preview در واقع پیش نمایشی از تصویر قبل از اینکه به خروجی اصلی PGM منتقل شود، می‌باشد. در این حالت اپراتور کنترل بهتری بر روی تصاویر ارسالی به آنتن دارد.

یکی از کلیدهای پر کاربرد در میکسرها، کلید FTB یا همان Fade to Black می‌باشد که برای شروع و یا پایان یک برنامه مناسب است. کلید دیگر کلید PIP می‌باشد که با توجه به تنظیمات نرم‌افزاری، برای ایجاد حالت picture in picture مشخص می‌کنیم کدام ویدئوی ورودی بر روی کدام ویدئوی ورودی دیگر قرار گیرد. با تنظیمات موجود در نرم‌افزار امکان تغییر سایز پنجره PIP نیز وجود دارد.

یکی دیگر از قابلیت‌های مهم که میکسرهای تصویر ملزم به ارائه آن می‌باشند، ایجاد تاخیر در صدای ویدئو است. ویدیوهای منتقل شده از طریق HDMI همواره با تاخیر پخش می‌شوند، در حالی که صدا همیشهreal-time است. بنابراین لازم است در روند انتقال سیگنال صدا تاخیر ایجاد شود تا صدا و تصویر هماهنگ باشند. میکسرهای صدا و تصویر در استودیوهای ضبط و پخش زنده استفاده می‌شوند و از تجهیزات استودیویی بسیار پرکاربرد می‌باشند.

اما استفاده از آنها به استودیوهای تلویزیونی و رادیویی محدود نبوده و از میکسرهای صدا و تصویر در اماکن بسیاری مانند سالن‌های کنسرت‌ و اجرای موسیقی زنده ، مسابقات ورزشی، سالن‌های تئاتر، مراسم‌های سخنرانی، مساجد و کلیساها استفاده می‌شود.

امکاناتی همچون کروماکی، افکت‌های متنوع در حین سوئیچ بین منابع تصاویر مانند Mix، Wipeو Dip با امکان تعیین زمان گذر، میکس و ادیت صدا، نمایش چند تصویر بر روی یک صفحه نمایش به طور هم‌زمان با پخش زنده ویدئو از تلویزیون‌ها موجب افزایش جذابیت و استفاده از این دستگاه‌ها شده است.

تولیدات گروه صمیم

دستگاه‌های میکسر صدا و تصویر شرکت صمیم در دو مدل 1M/E و 2M/E کارایی، پایداری و قابلیت اطمینان بالایی داشته و گستره وسیعی از انواع ورودی‌ها و قابلیت‌های مورد نیاز در استودیوهای ضبط و پخش را با قیمتی مناسب در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

سوئیچرهای شرکت صمیم مشتمل بر سه محصول PVS-2024 ، PVS-1016 و MCR-1600 می باشد که PVS-2024 دارای 2M/E با پشتیبانی از 24 ورودی SDI بوده و PVS-1016 و MCR-1600 هر کدام دارای 1M/E و از 16 ورودی SDI پشتیبانی می‌کنند.

دستگاه های میکسر تصویر PVS-2024 و PVS-1016 شرکت صمیم، به ترتیب دارای 24 و 16 کلید جهت انتخاب منابع ورودی و چند کلیدTransition مانند Fade to Black، Fade to Color، Wipe، DVE، Mix و … به منظور ایجاد افکت هنگام سوئیچ بین ورودی ها می باشد.

محصول MCR-1600 صمیم که یک میکسر صدا و تصویر می‌باشد، در عین قابلیت میکس تصویر، امکان کنترل و میکس صدا را نیز فراهم می‌آورد.

این دستگاه میکسر صدا دارای دو ورودی صدای دیجیتال بوده و شش عدد فیدر صدا جهت کنترل سیگنال صدا بر روی دستگاه در نظر گرفته شده است. علاوه براین یکی از ویژگی‌های حائز اهمیت این محصول پشتیبانی از CG (Character Generator) داخلی و امکان درج لوگو و آرم می‌باشد.

سخن آخر

گروه مهندسی صمیم در طی دو دهه فعالیت خود با تولید تجهیزات حرفه‌ای دستگاه‌های میکسر تصویر و صدا همواره به عنوان یک شرکت پیشتاز در حوزه فناوری رسانه و صنعت برودکست شناخته شده است. میکسرهای صدا و تصویر و سوئیچرهای صمیم به طور کامل توسط نیروهای متخصص داخلی تولید و عرضه شده است.

این محصولات قابل رقابت با محصولات مشابه خارجی بوده و پاسخگویی و وجود پشتیبانی قوی برای تمام محصولات، وجه تمایز این محصولات نسبت به نمونه‌های خارجی می‌باشد.